logo.jpg

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/5

Suzukii Trap® MaxCaptures is een specifiek lokmiddel voor Drosophila suzukii. De suzuki-fruitvlieg (Drosophila suzukii) veroorzaakt veel economische schade in de teelt van zachtfruit, zoals kersen, aardbeien, blauwe bessen, bramen, frambozen, druiven en kan ook overleven op wilde bessen.

De van oorsprong uit Japan komende plaag is relatief nieuw voor Europa en komt sinds 2012 ook in Nederland voor. Een goede aanpak was er tot nog toe niet. Suzukii Trap® MaxCaptures is een effectief lokmiddel dat speciaal is ontwikkeld voor gebruik in lokvallen tegen de suzuki-fruitvlieg met een toelating voor biologische teelten. De suzuki-fruitvlieg is het 'agressieve' neefje van de gewone fruitvlieg Drosophila melanogaster.

Het grote verschil is dat de gewone fruitvliegen hun eitjes leggen op (over)rijp fruit, terwijl de suzuki-fruitvlieg vrouwtjes in staat zijn om dankzij hun zaagvormige legboor hun eieren in nog rijpende, onbeschadigde vruchten te leggen. Ze doen dit net onder de schil van de vruchten. Nadat de eieren zijn gelegd, steken er twee luchtpijpjes per ei door de schil naar buiten. Deze zijn alleen met een loep herkenbaar.

strawberry_small.jpg
blueberry_small.jpg
cherry_smallpic.jpg

De vrouwtjes kunnen meer dan 300 eitjes leggen. Uit deze eitjes komen larven.

Deze doorlopen drie larvenstadia en eten van het vruchtvlees. Zo ontstaan er zachte plekken in het fruit. Dit maakt het fruit onverkoopbaar en vatbaar voor secundaire ziekteverwekkers, zoals schimmels en bacteriën. De larven ontwikkelen zich tot poppen. De totale levenscyclus van ei tot volwassen fruitvlieg ligt, afhankelijk van de temperatuur, tussen de 12 en 40 dagen. De overwinterende vrouwtjes beginnen vanaf april met eieren leggen. Er kunnen zich tot zeven generaties in een seizoen ontwikkelen.

 

Suzukii Trap® is een krachtig lokmiddel dat Bioibérica speciaal voor de suzuki-fruitvlieg heeft ontwikkeld. Het is een 100% natuurlijke lokstof op basis van gehydrolyseerde eiwitten en organische zuren. Er is geen insecticide in de formulering nodig.

De lokstof is ook te koop mét val als een gebruiksklaar product met een gegarandeerde werking gedurende het hele teeltseizoen (60-90 dagen). De effectiviteit van het systeem is gegarandeerd zolang er er lokstof in vloeibare vorm in de vliegenval aanwezig is. Het middel laat geen residu achter op fruit.

little bottle.jpg
bigbottle.jpg
bug2.jpg
bug1.jpg

Vrouwelijke suzuki fruitvlieg                                     Mannelijke suzuki fruitvlieg

Samenstelling:

Peptiden 2%

Organische zuren 5% 

Soortelijke massa 1,02 g/ml 

pH 3,5

Suzukii Trap® staat op de inputlijst van SKAL en mag worden toegepast in de biologische teelt.

 

Werkingsmechanisme

Suzukii Trap® geeft voortdurend een vluchtige stof af die bijzonder aantrekkelijk is voor de suzuki-fruitvlieg. De fruitvlieg wordt aangetrokken door de verleidelijke voedingsgeur van de lokstof in de val, vliegt naar binnen en kan er niet meer uit, wat uiteindelijk leidt tot de verdrinkingsdood.

 

Suzukii Trap® is ontworpen en geoptimaliseerd voor direct gebruik. Er zijn geen toevoegingen nodig en de vloeistof hoeft niet verdund te worden om zijn maximale effectiviteit te behouden.

Toepassing Suzukii Trap® is geschikt voor toepassing in alle gewassen die door de suzuki-fruitvlieg worden aangetast. Dit zijn met name zachtfruit gewassen zoals kersen, aardbeien, blauwe bessen, bramen, frambozen, druiven, etc. en wilde bessen waarop de suzuki fruitvlieg kan overleven als er geen zachtfruit is.

fruit1.jpg
fruit2.jpg

Aantasting van Suzuki fruitvlieg in aardbei                                 Aantasting van suzuki fruitvlieg in kersen

De val moet op dezelfde hoogte als het gewas hangen en ten minste 25 cm boven de grond. Start met monitoren op het moment dat de buitentemperatuur boven de 15°C komt en/of de vruchten gaan rijpen in een kassituatie. Hang de vallen op strategische punten. In de kas is dat bij de deuren, het middenpad en langs de gevels. In de buitensituatie is dit langs de randen van het perceel en op sorteerplekken, aangezien daar als eerste suzuki-fruitvliegen waargenomen worden.

 

Wanneer de infectiedruk toeneemt tijdens het teeltseizoen, moeten er vallen over het hele perceel gehangen worden om de fruitvliegen weg te vangen. De dichtheid van de vallen hangt af van de plaagdruk.

bottle location.png

Plaats de lokvallen op strategische punten

Gebruiksaanwijzing

 

Gebruik een kant-en-klaar gevulde Suzukii Trap® of doe de lokstof in vallen die geschikt zijn om de suzuki-fruitvlieg te vangen. Gebruik dan 250-600 ml Suzukii Trap® per val (vliegenval) afhankelijk van de grootte van het vloeistof reservoir. Zorg voor een marge van circa 2 cm, zodat de vloeistof niet overloopt.

 

De vloeistof moet vervangen worden voordat deze helemaal verdampt is. Het tijdstip van vervanging hangt af van de temperatuur, blootstelling aan de zon en het gebruikte type val.

 

Het vullen van de vallen kan snel en efficiënt met een rugspuit gebeuren door de lokvloeistof met de nozzle in de gaten van de vliegenval te spuiten.

Samengevat:

•Suzukii Trap® is een krachtige lokstof, speciaal voor Drosophila suzukii

•Suzukii Trap® is een 100% biologisch product

•Suzukii Trap® heeft een werking van twee tot zes maanden

•Suzukii Trap® is gebruiksklaar, maar heeft ook een navul verpakking

•Suzukii Trap® heeft geen mrl

•Suzukii Trap® kan ingezet worden in kassen onder glas, in tunnels en buitenteelten

bottle hanging.jpg

Voorzorgsmaatregelen voor gebruikers

 

De aanbevelingen en informatie zijn het resultaat van uitgebreide studies en testen. Het bedrijf garandeert de samenstelling, formulering en inhoud. Het populatieniveau van de gevangen vliegen en de hoeveelheid aangetast vruchten moet regelmatig geteld worden. Dit is mede afhankelijk van de rijpheid van de vruchten.

Bij significante schade moeten er aanvullende maatregelen genomen worden. De gebruikers zijn zelf verantwoordelijk voor enige schade (gebrek aan effectiviteit, residu, enz.) wanneer ze de instructies op het label niet of slechts gedeeltelijk volgen.

 

Het product kan veranderen van kleur en verschijningsvorm, maar de effectiviteit zal niet variëren.

 

 

Onderzoek Sinds de bijna wereldwijde vestiging van de suzuki-fruitvlieg in zachtfruit zijn er verschillende methoden getest om de fruitvliegen te bestrijden. De door Bioibérica ontwikkelde Suzukii Trap® neemt hierin een belangrijke plaats in.

pic1.gif

Onderzoeken zijn uitgevoerd door CAES

pic2.png
pic3.png

Veldexperimenten in verschillende gewassen, op verschillende locaties tonen aan dat de Suzukii Trap® lokstof het beter doet dan andere lokstoffen en daarmee een belangrijk product kan zijn in beheerssystemen die vertrouwen op de aantrekking van de suzuki-fruitvliegen en een belangrijk product in de geïntegreerde gewasbescherming.

Conclusies – Inzet strategie

Veldproeven in verschillende gewassen en onder verschillende condities laten zien dat Suzukii Trap® in vergelijking met andere lokstoffen erg efficiënt suzuki-fruitvliegen vangt. Daarnaast vangt het consistent een groter deel van de vrouwtjes weg. Vroeg wegvangen voorkomt en/of vermindert schade en voortplanting. Bovendien is het de meest selectieve lokstof.

pic4.png
pic5.png
1a.jpg
2a.jpg
SuzukiiTrap NL - Untitled Page.jpeg
stripe bug.png
little bottle.jpg
logo.jpg
bigbottle.jpg